MŽP zrušilo souhlasné stanovisko EIA pro Letiště Vodochody

Praha, 13. června – Na základě četných podnětů od starostů, občanů, občanských iniciativ i odborníků přistoupilo před několika týdny Ministerstvo životního prostředí k analýze dříve vydaného souhlasného stanoviska k posouzení vlivů provedení záměru na životní prostředí (EIA) projektu rozšíření Letiště Vodochody.

Tým Ministerstva životního prostředí pod vedením náměstkyně Bereniky Peštové zkoumal v posledních týdnech různé aspekty vydaného souhlasného stanoviska, které MŽP vydalo v říjnu 2013. Závažné nedostatky vydaného souhlasného stanoviska byly zjištěny u nedostatečného vypořádání připomínek v oblasti vodního hospodářství a u posouzení vlivů hlukové zátěže. Obě tyto oblasti mají zásadní dopady na životní prostředí, a proto jejich nedostatečné vyhodnocení mohlo mít zásadní vliv na povahu stanoviska.

„Na základě zjištění o závažných vadách stanoviska, Ministerstvo životního prostředí toto stanovisko zrušilo,“ oznámila dnes náměstkyně ministra Berenika Peštová.

Pokud jde o konkrétní vady, které vedly ke zrušení stanoviska, jde o zcela nedostatečné vypořádání připomínek k vyhodnocení hydrogeologické situace v oblasti a ke způsobu odvodnění letiště. Nebylo přesvědčivě a logicky vysvětleno, jak je garantováno, aby se všechna voda mohla bez problémů vsáknout nebo odtéct kanalizací a oblast nebyla zasažena podmáčením a sesuvy území nebo např. rizikem kontaminace vody vzhledem ke starým ekologickým zátěžím v místech vsaku. Nebylo ani jednoznačně prokázáno, zda vodohospodářské řešení navržené v rámci procesu EIA je technicky vůbec možné realizovat.

Z hlediska hlukové zátěže byly nesprávně vyhodnoceny hlukové limity a zcela nedostatečně bylo zohledněno, že k již nyní překračovaným limitům z dopravy na pozemních komunikacích přibude ještě hluková zátěž ze zamýšleného letiště a jaké to bude mít dopady.

Uvedená pochybení shledalo MŽP natolik závažnými vadami, že nemohlo učinit jinak než v souladu s platnou legislativou stanovisko zrušit.

K přezkoumání a zrušení stanoviska došlo v souladu s ustanovením správního řádu, konkrétně s § 156 odst. 2. a s § 98. Oznamovatel záměru, Letiště Vodochody, a. s., může proti rozhodnutí ministerstva podat tzv. rozklad (opravný prostředek proti rozhodnutí ministerstva), a to do 15 dnů od doručení usnesení o zrušení stanoviska. V případě, že tak oznamovatel učiní, bude dalším krokem rozhodnutí ministra o rozkladu, který usnesení o zrušení stanoviska potvrdí, změní nebo zruší.

Nabude-li usnesení o zrušení stanoviska právní moci, pak bez souhlasného stanoviska EIA nebude oznamovatel, Letiště Vodochody, a. s., moci pokračovat v krocích vedoucích k realizaci záměru.

Text usnesení o zrušení stanoviska najdete na stránkách MŽP: www.mzp.cz/eia pod kódem MZP257 v sekci Stanovisko.

Zdroj: http://www.mzp.cz/cz/news_140613_EIAVodochody